Find den rigtige A-kasse

Rigtig mange danskere har opfattelsen af, at a-kasse og fagforening hænger sammen, og at man ikke kan have a-kasse ét sted og fagforening et andet. Det er imidlertid en stor misforståelse! I det følgende vil vi forsøge at gøre dig klogere på, hvordan a-kasse og fagforening adskiller sig fra hinanden, og hvorfor det kan være fordelagtigt at skille de to ting ad.

A-kasse – økonomisk sikkerhed

Som medlem af en a-kasse er du økonomisk sikret i form af dagpenge, hvis du skulle gå hen og blive arbejdsløs. Desuden tilbyder a-kassen dig typisk hjælp til opstilling af CV, udarbejdelse af jobansøgninger og lignende aktiviteter, som skal forbedre dine chancer for at komme hurtigt i arbejde igen.

Fagforening – juridisk hjælp
Fagforeningen derimod kan hjælpe dig i juridiske sager om eksempelvis løn- og arbejdsvilkår, hvilke de står for at forhandle. Nogle fagforeninger tilbyder ligeledes personlig rådgivning, karriereplanlægning og/ eller bonusordninger i form af rabatkort til benzin, indkøbscentre, forsikringer og lignende.

Skil a-kasse og fagforening ad
Ingen a-kasse eller fagforening kan kræve dobbelt medlemskab af a-kasse og fagforening. Du kan således vælge at skille de to ting ad og endda fravælge enten a-kasse eller fagforening – eller begge dele.

Mange er udelukkende medlem af en a-kasse for at optjene retten til dagpenge. Hvis det også gælder dig, kan du med fordel vælge den billigste a-kasse på markedet, da dagpengesatsen er bestemt ved lov og derfor er den samme, uanset hvilken a-kasse du er medlem af.

Når man snakker om fagforeninger, deler man dem typisk op i “gule” og “røde” fagforeninger. De gule er som regel billigere end de røde fagforeninger, da de er politisk uafhængige og står uden for de traditionelle hovedorganisationer, LO, FTF og AC. Til gengæld har de gule fagforeninger ofte en bred medlemsgruppe og kan i nogle tilfælde ikke tilbyde samme ekspertise inden for specielle sagstyper, som en fagforening der henvender sig til medlemmer inden for bestemte fagområder.

Samlet ordning – økonomisk gevinst?

Ved nogle selskaber vil der være en økonomisk gevinst at hente, hvis man samler sin a-kasse og fagforening hos samme aktør, hvilket naturligvis er positivt. Omvendt kan man sige, at viften af tilbud om kurser og aktiviteter bliver mindre ved at samle a-kasse og fagforening under samme tag. Er du imidltetidig ikke interesseret i at benytte dig af de fordele du får hos din fagforening, vil det give god mening at samle dine abonnemeneter ét sted.

I sidste ende er det vigtigste punkt, at du gør op med dig selv, hvorvidt det er vigtigt for dig, at din fagforening er specialiseret inden for netop dit fagområde, eller om det er vigtigere for dig, at fagforeningskontigentet et lavt. Hvis du er i tvivl om hvordan du skal få overblikket over priserne på a-kasser med og uden fagforening, kan du sammenligne mulighederne. Den billigste løsning er ikke nødvendigvis den dårligste, så der er gode penge at spare på at undersøge hele markedet. På sammenligninsportalen Samlino.dk får du nemt overblikket over hele markedet, så du kan finde den bedste og billigste løsning.

2017-04-20T10:36:15+00:00

Leave A Comment