Kviklånstagere får tænkepause

Der er bliver optaget rekordmange kviklån af danskerne, og det vil regeringen gøre noget ved. Kviklån minder om forbrugslån, men kviklån har kortere løbetid og højere renter. Kviklån er især lokkende for personer med en presset privatøkonomi, da et kviklån er meget nemt at optage.

Forslaget lyder på, at der skal være en tvungen tænkepause på 48 timer til personer, der ønsker at optage et kviklån. Pausen skal hjælpe forbrugerne med at genoverveje beslutningen og give dem tid til at finde alternativer. Målet med forslaget er at nedsætte antallet af kviklån.

Forslaget kommer på baggrund af den voldsomme vækst, der har været på kviklånene de seneste år. I 2010 blev der lånt  37 mio.kr.  fordelt over 7.500 låntagere. Det giver et gennemsnit på kr. 4,9 mio. pr. lån, hvilket er ret meget.
Udviklingen er efterfølgende steget voldsomt, hvor der i 2014 er optaget kviklån for 436 mio. kr. fordelt på 61.000 låntagere. Det gennemsnitlige beløb er altså steget fra 4,9 mio. til 7,1 mio. kr.

Kviklån koblet med en person med rod i privatøkonomien kan være en dårlig kombination, da hver fjerde låntager overskrider betalingsfristen med mindst 30 dage og 14 % af sagerne ryger til inkasso.

Kviklån er i årevis blevet kritiseret af Forbrugerrådet Tænk. Tænk anbefaler at indføre en tvungen tænkepause samt at indføre et loft over ÅOP (lånets årlige omkostninger i procent)

Lovændringen forventes at træde i kraft den 1. juli 2016.

2017-04-20T10:36:48+00:00

Leave A Comment